Voor Leefbaar Capelle staat sociale veiligheid hoog op de Capelse agenda. Zeker het tegengaan van huiselijk geweld heeft hierbij onze constante aandacht. Ook in Capelle is het geweld achter de voordeur één van de meest voorkomende geweldsdelicten. Capelse vrouwen en meisjes zijn daar vaak het slachtoffer van.
Uit het rapport van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag -bestaande uit 76 Nederlandse vrouwenrechtenorganisaties-, blijkt dat er nog een wereld te winnen is aangaande het serieus nemen en beschermen van slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland.
Bovenstaande feiten zijn voor ons aanleiding om nieuwe stappen te zetten en daarbij buiten de gebaande paden te denken. Het gebruik van de digitale mogelijkheden is hierbij een kans. Wij hebben als fractie begrepen dat onze buurgemeente Rotterdam bezig is met het ontwikkelen en opstarten van een App tegen huiselijk geweld, waarmee vrouwen in nood in direct contact staan met hulpdiensten en contactpersonen uit het eigen netwerk.
Dit is volgens Leefbaar Capelle een goed voorbeeld van een innovatieve én effectieve methode om slachtoffers van huiselijk geweld zo snel mogelijk te hulp te schieten. Nederlandse hulpverleners hebben aangegeven een grote meerwaarde in een dergelijke app te zien.
Daarom komen wij met de volgende vragen::
Vraag 1.
Ziet u, net als Leefbaar Capelle, een toegevoegde waarde voor Capelle aan den IJssel in het ontwikkelen en invoeren van een App tegen huiselijk geweld waarbij het directe contact met hulpdiensten en contactpersonen uit het eigen netwerk centraal staat?
Vraag 2:
Ziet u in het gezamenlijk ontwikkelen met de gemeente Rotterdam ook een stimulans om met betrekking tot de ontwikkeling van de App een sneller en een goed resultaat te verkrijgen waarbij bovendien naar rato de kosten van de ontwikkeling kunnen worden gedeeld? Vraag 3:
Bent u bereid samen met gemeente Rotterdam de mogelijkheden te onderzoeken voor de ontwikkeling van deze App?
Vraag 4:
Bent u bereid om bij de ontwikkeling van de App te bekijken hoe de beschikbaarheid van de App (na ontwikkeling) zo breed en laagdrempelig mogelijk bij de Capelse vrouwen en meisjes onder de aandacht kan worden gebracht.