VERKLARING VAN HET PRESIDIUM GEMEENTERAAD VAN CAPELLE AAN DEN IJSSEL INZAKE WOONPLAATS BURGEMEESTER

Het presidium van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft kennis genomen van het artikel in het Algemeen Dagblad van 14 januari 2015 over de woonplaats van burgemeester Koen. In dat artikel wordt geconcludeerd dat de burgemeester in strijd met de geldende wettelijke bepalingen feitelijk niet in de gemeente Capelle woont.

Het presidium wil in dit verband allereerst benadrukken dat de burgemeester steeds volledige openheid heeft gegeven over zijn formele en feitelijke woonsituatie. Daarbij staat voorop dat de burgemeester de intentie heeft en steeds heeft gehad om te verhuizen van Lexmond naar Capelle. De situatie op de woningmarkt is echter een belangrijk obstakel om daadwerkelijk tot verhuizing over te gaan.

Het presidium beseft dat de huidige praktijk niet in overeenstemming is met de letter van de wet. Tegelijkertijd constateert zij dat de maatschappelijke opvattingen en de visie van de wetgever op dit punt aan het veranderen is. Daar komt bij dat de strekking van die wettelijke bepalingen is dat de burgemeester de aan zijn ambt verbonden taken naar behoren kan uitvoeren. Gelet op de mobiliteit van de burgemeester en de relatief beperkte afstand tot Capelle wordt daaraan in de huidige praktijk ruimschoots voldaan.

Het presidium constateert dat het feit dat de burgemeester afgelopen periode niet daadwerkelijk in de gemeente Capelle heeft gewoond geen afbreuk doet aan de wijze waarop hij zijn ambt vervult. Op de momenten waarop hij zijn rol en taak in de Capelse gemeenschap moet vervullen, is hij steeds aanwezig en vervult hij zijn taken op een uitstekende wijze. Gelet op de persoonlijke situatie van de burgemeester, de situatie op de woningmarkt en de wijze waarop hij zijn ambt vervult, is er voor het presidium alles afwegend tot op heden dan ook geen aanleiding de burgemeester te verplichten naar Capelle te verhuizen.

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.