INTERVIEW TON LANGE BIJ OMROEP MAX HALLO NEDERLAND.

Uitzending Omroep Max Hallo Nederland op 12 november 2014 17:40 uur NPO 2

De buurt bestuurt ook bij woningtoewijzing

Leefbaar: Solliciteren naar een woning

Nieuwe huurders wordt gevraagd te solliciteren naar een woning. Alleen als zij een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan hun nieuwe buurt, komen zij in aanmerking voor een huurwoning. Op deze manier wordt het imago van de kwetsbare buurten in Capelle verbeterd.

Tijdens de raadsvergadering van maandag 10 november diende Leefbaar Capelle samen met VVD, D66 en Fractie Saritas een motie in, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht om samen met onder andere Havensteder een plan van aanpak te maken voor een pilot over het toekennen van woningen aan betrokken nieuwe huurders. Participatie vanuit de buurt staat hierbij centraal. De motie heeft als titel meegekregen: ‘De buurt bestuurt ook bij woningtoewijzing’.

In Capelle wordt veel aandacht besteed aan Wijkgericht Werken. Betrokkenheid van bewoners bij hun buurt staat hoog in het vaandel. De zogenaamde aandachtsbuurten zijn gebaat bij het aantrekken van nieuwe, kansrijke doelgroepen. Deze potentiële nieuwe huurders zouden moeten worden verleid om voor een huis te kiezen in een kwetsbare buurt. Het imago van de wijk moet worden opgepoetst en er moeten aantrekkelijke voorzieningen komen, waardoor bewoners voor langere tijd in hun buurt willen blijven wonen.

Bij Buurtgebonden Woningtoewijzing worden vrijgekomen woningen primair toegewezen aan mensen die een positieve bijdrage willen leveren aan hun buurt. Zij solliciteren naar een woning waarbij zij hun plannen voor bijvoorbeeld burenhulp of begeleiding van jeugdactiviteiten uit de doeken doen. In ruil hiervoor ontvangen zij tijdelijk een klein financieel voordeel.

In diverse gemeenten zijn al goede ervaringen opgedaan met deze samenwerking met woningbouwcoöperaties en andere sociale partners. De Capelse stadsmarinier kan hierbij als moderator ondersteuning bieden. De uitkomsten van de pilot kunnen deel uitmaken van het nieuwe beleidsplan Wijkgericht Werken.

[envira-gallery id=”1989″]

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.