De handhavers in Capelle aan den IJssel scoren bijzonder goed t.o.v. hun collega’s in de grote steden. Alweer een pluim voor het beleid dat door dit college, met name door wethouder Ans Hartnagel van Leefbaar Capelle wordt gevoerd. Lees het volgende artikel uit het Rotterdams Dagblad van 19 december 2013.
Stadstoezicht in Capelle beter dan in Rotterdam. Capelle aan den IJssel heeft in de imagostrijd met Rotterdam bijval gekregen uit onverwachte hoek. Volgens een onderzoeker leveren Capelse stadstoezichthouders beter werk af dan hun collega’s in de grote buurgemeente.
Bestuurskundige en criminoloog Eric Bervoets van onderzoeksbureau Lokale Zaken deelt in zijn boek “Gemeentelijk Blauw“ een pluim uit aan de Capelse handhavers, zogeheten boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren).
Slagvaardiger
De handhavers in Capelle zijn doorgaans hoger opgeleid, genieten meer aanzien en zijn daardoor slagvaardiger dan hun evenknieën in grote steden, zoals die van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer in Rotterdam.
Capelle aan den IJssel probeert zich sinds begin dit jaar te profileren ten koste van Rotterdam. Het begon met een abri-campagne waarmee het stadsbestuur Rotterdammers probeerde te verleiden naar Capelle te verhuizen vanwege het vele groen, gratis parkeren en de lage lasten. Daarna volgde een ruzie over elektrische auto’s. Capelle liet in een persbericht weten de Tesla van de Rotterdamse wethouders veel te duur te vinden. Nu is daar het boek van Bervoets.
Zonder partij te willen kiezen, laat Bervoets weten dat Rotterdam wat betreft stadstoezicht kan leren van Capelle aan den IJssel: ‘In Capelle worden handhavers door burgers serieuzer genomen dan wijkagenten. In Rotterdam is dat niet zo. Een reeks incidenten en internetfilmpjes waarin stadstoezichthouders burgers afsnauwen zijn daar debet aan. Grote gemeenten gaan zelden te rade bij kleinere. Dat is doodzonde’.
Bervoets onderzocht voor zijn boek het functioneren van boa’s in zes kleinere gemeenten. De handhavers, die vallen onder de gemeente, zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en handhaving van overlast door honden, vuil, parkeren en de drank- en horecawetgeving.
Als er al iemand moeite heeft met de Capelse boa’s, zijn het echte politieagenten. Zij zien de handhavers als bedreiging voor hun vak en zijn daarom soms huiverig om informatie uit te wisselen. Bervoets: ‘Dat moet nog wel beter’.
Stadstoezicht Rotterdam verwijst voor een reactie naar de woordvoerder van de burgemeester. Die heeft geen behoefte om te reageren.