Kinderen kunnen er terecht voor activiteiten op het gebied van financiële educatie, gezondheid, talentontwikkeling en taal. ,,Het is een uniek concept”, zegt Marijke Arnouts, projectleider KinderLabs van Welzijn Capelle. ,,De activiteiten zijn leuk, maar dragen ook bij aan hun ontwikkeling.” Onder andere de kook- en danslessen zijn populair.
Kinderlab voelt als een veilige plek waar kinderen mogen vertellen over hun problemen
Welke activiteit die dag op de agenda staat, blijkt voor de kinderen vaak niet eens het belangrijkste. ,,Veel kinderen zijn vaak op straat. Omdat hun ouders werken of omdat het thuis niet veilig is. Ze zijn al blij als ze gewoon naar het KinderLab mogen komen omdat het voelt als een veilige plek waar ze mogen vertellen over hun problemen. Als het nodig is, kunnen we doorverwijzen naar hulpverleners.” En daar zit de sleutel van het KinderLab, denkt Arnouts: ,,We willen zó laagdrempelig zijn dat we kunnen signaleren en aan preventie kunnen doen.”
Arnouts vertelt dat er in het begin weleens kinderen binnenkwamen die eigenlijk nergens zin in hadden en ruziemaakten met iedereen. ,,Nu komen ze naar je toe omdat ze zelf een activiteit willen organiseren. Daar begeleid je ze dan bij.”
Het KinderLab is er niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders. Zij gaan soms samen wandelen of iets creatiefs te doen, maar praten ook met elkaar over thema’s als het omgaan met pubergedrag .
Vanwege het succes in Schollevaar wil de gemeente Capelle KinderLabs in alle aandachtswijken, om nog meer kinderen veiligheid, structuur en ondersteuning te bieden. Middelwatering volgt als eerste. Momenteel wordt een pand aan de Reigerlaan verbouwd. ,,Daarin komt ook een Huis in de Wijk. Door die combinatie hopen we nog laagdrempeliger te worden”, zegt Arnouts. Dit tweede Kinderlab opent eind dit jaar of begin volgend jaar de deuren.
Foto Frank de Roo