In Capelle aan den IJssel betaalt een gemiddelde huiseigenaar dit jaar 625,59 euro aan woonlasten. Dat is een verandering van 3,76 euro (0,6%) ten opzichte van 2019.
Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde ligt op 734 euro.
De woonlasten zijn opgebouwd uit:
- 219,22 euro ozb
- 283,37 euro afvalstoffenheffing
- 123,00 euro rioolheffing
———————————————————————————————————————————————————————-
De lokale lasten rijzen dit jaar de pan uit. Inwoners betalen gemiddeld 5,9 procent meer voor de afvalstoffenheffing in hun gemeente. De onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren gaat met 4 procent omhoog.
„De gemeentelijke woonlasten laten de sterkste stijging zien sinds 2007”, zegt Corine Hoeben van onderzoeksbureau Coelo, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft de heffingen van veertig grote gemeenten onder de loep genomen. In totaal zien huishoudens hun lokale lasten in 2020 gemiddeld met 30 euro oplopen naar 734 euro.
De hogere lasten komen niet doordat gemeenten ’leuke dingen’ aan het doen zijn, benadrukt Hoeben. „De oorzaak is dat gemeenten bepaalde zaken in hun maag gesplitst hebben gekregen van de landelijke overheid.” Zo heeft de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting voor gemeenten vorig jaar met liefst 139 procent verhoogd.
’Melkkoe’
Gemeenten berekenen dit nu door aan hun inwoners in de vorm van een fors hogere afvalstoffenheffing, benadrukt Fons Potters van de Vereniging Afvalbedrijven. Hij spreekt dan ook van ’een melkkoe’ die is veroorzaakt door de landelijke overheid. De afvalstoffenheffing gaat dit jaar eveneens omhoog omdat ingezameld papier en plastic minder geld opleveren voor gemeenten.
Apeldoorn springt eruit met een 38 procent hogere afvalstoffenheffing. In Arnhem daalt deze heffing echter met 4 procent, omdat deze gemeente per 1 juli overstapt op een ander tariefsysteem waarbij betaald moet worden per keer dat er een vuilniszak wordt weggegooid. De inwoners van Haarlem betalen dit jaar het meeste om hun vuilnis aan de straat te mogen zetten: 392 euro.
Het idee achter de fors hogere afvalstoffenbelasting die de landelijke overheid oplegt aan gemeenten, is volgens Hoeben dat bedrijven en burgers dan minder vuilnis gaan fabriceren. „Maar dat lukt je natuurlijk niet in een jaar”, zegt de onderzoeker. Een meevaller is wel dat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting voorlopig niet verder verhoogt, stelt Potters. Hij verwacht daarom dat de lokale afvalstoffenheffing ook niet fors blijft doorstijgen in de komende jaren.
Ook hogere ozb
Huiseigenaren krijgen naast een hogere rekening voor vuilnis ook een gemiddeld 4 procent hogere ozb voor hun kiezen. Daarbij speelt een rol dat gemeenten worstelen met financiële tekorten door de zorgtaken die zij hebben overgenomen van de landelijke overheid, legt Hoeben uit. De gemeente Groningen is een uitschieter met een ozb-verhoging van 15 procent.
Bron: Telegraaf 15-01-2020