Kinderjury stemt massaal voor waterspeeltuin Watervallei
Op woensdag 1 juli ontving wethouder Ans Harthagel en kinderburgemeester Naomi Vermeulen van de gemeente Capelle aan den IJssel de Circulair Spelen Award 2020. Een prijs voor de leukste gerealiseerde speelplek van Nederland met circulaire waarden. De prijs werd binnengesleept door de Watervallei: een bijzondere waterspeeltuin. De Watervallei is de allereerste waterspeeltuin in de openbare ruimte en is een groot succes.
Lovende kritieken
De Watervallei ontving lovende kritieken van de vakjury, zo oordeelde jurylid Jessie (6): “Deze vind ik super leuk. Omdat het met water is, is dit de mooiste.” Een waterspeeltuin vind je vaak terug in betaalde pretparken of vakantieparken, Capelle legde vorig jaar als allereerste gemeente er eentje aan in de openbare ruimte. Wethouder Ans Hartnagel raadt het iedere gemeente aan: “Eerlijk is eerlijk, het is best wel een investering geweest, maar gelukkig hebben wij binnen Capelle iedereen weten te overtuigen van de meerwaarde van deze speelplek. Inmiddels zijn diverse andere grote gemeenten al wezen kijken, zoals Utrecht en Rotterdam. Ik ben heel enthousiast over de Watervallei en deze prijs is hiervan een mooie erkenning.”
Het bijzondere idee van een waterspeeltuin in de openbare ruimte kwam, hoe kan het ook anders, van kinderen. Binnen Capelle is een kinderconferentie met kinderburgemeester actief. Kinderburgemeester Naomi Vermeulen was ook aanwezig bij de uitreiking en liet weten erg verheugd te zijn met de Award. “De speelplek is heel erg groot en ik ben er heel erg blij mee.”
Jordy Kleinendorst van de firma Watergames & more verduidelijkt de circulaire waarden van de speelplek: “Het waterverbruik binnen de Watervallei is volledig circulair, er wordt hier geen water verspild. Al het water wordt opgevangen gezuiverd en opnieuw gebruikt. Alles van zwembadkwaliteit om een veilige speelomgeving te garanderen.” Watergames & More is de leverancier van de toestellen.
‘Dit vind ik super leuk. Omdat het met water is, is dit de mooiste.’
Circulair Spelen Award
Dit jaar organiseerde Vakblad Stad en Groen voor de tweede maal de Circulair Spelen Award. Een Award die is bedoeld om spelen in de openbare ruimte een speels duwtje in de rug te geven. Hoewel buitenspelen grote sociale, maatschappelijke en gezondheidsvoordelen kent, blijkt het realiseren van voldoende kwalitatieve speelruimten in de openbare ruimte moeilijk. Directeur van Jantje Beton Dave Ensberg-Kleijkers sprak zich hier recent nog kritisch over uit in vakblad Stad en Groen: ‘Binnen gemeenten is de concurrentie om de vierkante meters groot, maar speelruimte voor kinderen moet niet hoeven concurreren met woonruimte.’
De vakjury bestond uit negen kinderen met verschillende speeltypes. Want wie kan een speeltuin nu beter beoordelen dan de eindgebruiker? De jury nam dikwijls geen blad voor de mond en zei met kinderlijke eerlijkheid wat zij vonden van de inzendingen. Vorig jaar won de gemeente Houten de Circulair Spelen Award. Toen nam Wethouder Herman Geerdes namens de gemeente Houten de award in ontvangst samen met Berdi Viveen van firma Boerplay.
‘Binnen gemeenten is de concurrentie om de vierkante meters groot, maar speelruimte voor kinderen moet niet hoeven concurreren met woonruimte.’
Foto’s zijn afkomstig van vakblad Stad en Groen.